By-Law #1612

WHEREAS the Municipal Government Act enables a Council to pass bylaws for the
extinguishing of fires, the preservation of life and property and the protection of
persons from injury or destruction by fire;

AND WHEREAS it is desirable to create regulations providing for control and safety
around open burning sites and events to which the public have access, or burning is
allowed for recreational purposes on private land;

NOW THEREFORE THE COUNCIL OF THE TOWN OF CARDSTON ENACTS AS FOLLOWS:

This Bylaw may be cited as the Open Burning Bylaw of the Town of Cardston.

1. INTERPRETATION & DEFINITIONS

a.

All definitions contained in the Safety Codes Act shall have a similar meaning
when used in this Bylaw.

“Chief Administration Officer” means the person appointed by Council as the
Chief Administration Officer

“Contained” means within a fire pit or burning receptacle;
“Council” means the Council of the Town of Cardston;

“Equipment” means any tools, contrivances, devices or materials used by the
Fire Department in the normal course of their duties.

“Fire Chief” means the member appointed as head of the Fire
Department.

. "Fire Department” means the Cardston County Fire & Emergency Services

Department.

. “Fire for Commercial Purposes” includes a fire for training purposes and/or a fire

associated with a special event or production.

“Fire Pit” includes a permanently affixed outdoor fire receptacle and/or a
Portable Fire Receptacle.

“Fire Place” means an enclosed and permanently affixed outdoor fire receptacle
which incorporates a permanently affixed chimney or flue which is constructed
of brick, rock or other masonry.

“Fire Works” means and includes firecrackers, squibs, fireballs and all fireworks
described and governed by Part 5, Section 5.8 of the Alberta Fire Code.

“"Open Fire” means any fire that is not contained within a fire pit, fire place or
portable fire receptacle.

. "Portable Fire Receptacle” means an outdoor fire receptacle which is not

permanently affixed.

“Safety Codes Officer” means an individual designated as a Safety Codes Officer
pursuant to the Safety Codes Act.

2. POWERS OF THE FIRE DEPARTMENT AND BY-LAW OFFICER

a.

Any member of the Cardston Fire Department or the By-Law Officer may:
i. issue permits

ii. amend or revoke a burning permit at any time

ii. require a site inspection before issuing a burning permit

iv. collect a fee for any inspection relating to a permit

v. advise fire dispatch of all permits issued



b.

The Fire Department or By-Law Officer may attach terms and conditions to the

use of a burning permit, including, but not limited to:

i. require any or all fires to be contained;

ii. require any or all fires to be barricaded;

iii. restrict the time of day when a fire may be started or burned;

iv. require the use of certain methods of igniting a fire;

V. require the presence at a fire site of a means to extinguish the fire;

vi. require a minimum level of surveillance of the fire by the permit holder;

vii. specify size, number and material of any receptacle used to contain the fire;

viii. require the use of protective equipment; and

ix. only the Fire Department may waive terms and conditions in relation to a
specific fire or fires, upon application in writing by the permit holder.

Fees paid for burning permits are not refundable.

Burning permits are not transferrable from one person to another or from one
property to another.

If, in the opinion of the Fire Department or By-Law Officer, a fire poses a danger
or does not comply with the requirements of this By-Law or the terms and
conditions set out in a burning permit, the Fire Department or By-law Officer
may:
i. order the fire extinguished
ii. modify the fire in any way; or
iii. take any other steps deemed necessary to ensure

public safety

3. PROHIBITIONS AND EXCEPTIONS

a.

Except for a fire which is allowed by an Open Burning Permit, no person shall
burn, or allow to be burned a fire on a premises that does not comply with the
requirements of this By-Law.

No person shall build, ignite or allow an open burning of any fire unless that
person possesses a valid and subsisting burning permit issued by the Fire
Department or By-Law Officer.

A Property Owner shall ensure that there is a valid and subsisting permit in
place for any open fire on that Property Owner’s Property.

No person shall build, ignite or allow open burning of any fire in a manner
contrary to the terms and conditions set out in the burning permit relating to
that fire.

No person shall ignite or allow open burning of any fire if wind conditions
exceed 30 km per hour.

4. ALL FIRES MUST BE SUPERVISED

d.

Any person, who builds, ignites or allows a fire on a premise must
ensure that the fire is not left unattended at any time with
extinguishing material readily available.

5. RESTRICTIONS APPLIED TO ALL FIRES

a.

No person shall build, ignite or allow any open fire on a premise without first
obtaining a permit from the Cardston Fire Department or Town of Cardston By-
Law Officer.

No person shall burn, at any time on any premises, the following materials:
i. treated or painted lumber;
ii.  lumber products containing glue or resin;
iii.  wet or unseasoned wood;
iv.  garbage; meaning household refuse,
V. rubber or plastic materials of any kind; or
vi.  any animal carcass or part thereof

No person shall ignite or allow an open fire to burn on a premise between one
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half hour after sunset and one half hour before the following sunrise.

6. FIRES IN FIREPLACES AND BAR-B-QUES

a. A person may build, ignite or allow a fire on a premise in a fire place, as long as
that person complies with Sections 4 and 5 of this By-Law.

b. This By-Law exempts all Bar-B-Q implements unless a full fire ban is in effect.

7. FIRES IN FIRE PITS

a. A person may build, ignite or allow a fire on a premise in a fire pit, as long as
that person ensures that the fire is contained in a fire pit that:

i. is constructed of non-combustible material;

ii.  has an open flame area that does not exceed 1 meter at it's
widest point; does not have walls which exceed 0.75 meters in
height;

iii.  measured from the floor of the fire pit to the top of the wall of
the fire pit excluding any chimney;

iv. s set upon or built into the bare ground or on a non-
combustible material such as brick or stone;

v. is situated a minimum of 2 meters from any house, garage or
other combustible material, including decks, fences, etc.,
measured from the part of the receptacle which is closest to the
structure or combustible material;

vi. s not located under any tree or overhanging branches;

vii.  the fire pit is covered with a suitable wire mesh with openings
not exceeding 1 centimeter.

b. Notwithstanding subsection 7.a.(v), a person may build, ignite or
allow a fire in a portable fire receptacle on a wooden deck as long as
that person ensures that:

i.  anon-combustible material such as brick or stone is placed
between the portable fire receptacle and the wooden deck
allowing for an overlap of 0.45 meters around the receptacle;
and;

ii. the portable fire receptacle is situated at least two (2) meters
from any house garage or other combustible material,
measured from the part of the receptacle which is closest to the
structure or combustible material.

c. Every person who builds, ignites or allows a fire in a fire pit must

ensure that:

i. ameans of extinguishing the fire is kept on hand at all times
while the fire is burning;

ii. the flames from the fire do not exceed one (1) meter above the
top of the fire pit at any time;

ii. the fire is not left unsupervised, by a person at least eighteen
(18) years of age, at any time;

iv. the fire is extinguished completely, leaving only cold ashes, prior
to leaving the fire.

8. POWERS OF THE FIRE DEPARTMENT AND BY-LAW OFFICER

a. If, in the opinion of a By-Law officer, or in the sole opinion of a member of the
Fire Department, a fire poses a danger or does not comply with the requirements of
this By-Law, a member of the Fire Department may extinguish the fire and take any
other steps that may be deemed necessary to ensure that the fire and site of the
fire no longer pose a danger.



9. FIRE BANS

a.

Notwithstanding any provision in this or any other By-Law, the Fire Chief may
declare a complete ban of any burning of any kind in the Town of Cardston.

When determining whether to declare a complete ban on burning the Fire Chief
may take into consideration any or all of the following factors:
i. the air quality index;
ii. levels of recent precipitation;
iii. water shortages or restrictions;
iv. availability of fire fighters and/or fire fighting equipment; and
v. the overall fire danger

No person shall build, ignite or allow any kind of fire when complete ban on
burning has been declared by the Fire Chief and is in effect.

A member of the Fire Department or a Peace Officer may direct a person to
extinguish any fire when a fire ban is in place.

A person who fails to comply with the direction of a member of the Fire
Department or a Peace Officer to extinguish a fire during a fire ban commits an
offence and the member of the Fire Department or the Peace Officer, as the
case may be, may extinguish the fire.

10. FIREWORKS AND FLAMMABLE LIQUIDS

d.

No person under the age of 18 years shall purchase, possess or ignite any
fireworks within the Town of Cardston.

No person shall use, sell, possess, purchase or discharge fireworks anywhere in
the Town of Cardston without a permit.

Permits to buy or discharge fireworks within the Town of Cardston must first be
obtained through the Fire Chief.

No vendor of flammable liquids shall sell or deliver to any person
such flammable liquid in any container other than a CSA approved
container, dully marked for such flammable liquid.

No person shall purchase, carry, possess or store any flammable
liquid in anything other than a CSA approved container duly marked
for such flammable liquid.

. PENALTY
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Notwithstanding the provisions of this By-Law, any person committing a breach
of any of the provisions of this By-Law listed in the column of Schedule “A”,
which forms part of this By-Law, may pay to the Chief Administration Officer at
the Town of Cardston, the amount set out in Schedule “"A” which pertains to the
offence in lieu of being prosecuted and the amount paid shall belong to the
General Revenue of the Town of Cardston.

Any person who is convicted of an offence pursuant to the By-Law with no
specified penalty in Schedule “A” is liable on summary conviction to a fine not
exceeding Two Thousand ($2,000.00) Dollars and in default of payment of any
fine imposed, to a period of imprisonment not exceeding Six (6) Months.

Regarding section 10.1 of this by-law, any Peace Officer or Fire Department
employee may seize any and all fireworks and/or crackers that are in the
possession of any person under the age of 18, said seizures will be disposed of
in an appropriate manner.



12 REPEAL

By-law 1588 and amendments thereto, is hereby repealed.

13. FINAL PASSING

This By-law shall come into effect on the date of final passing.

Received first Reading this 8" day of May 2012.

Received second Reading this 8™ day of May 2012.

Allow third reading this 8" day of May 2012
Received third and final Reading this 8" day of May 2012.

Signed by the Mayor and the Chief Administrative Officer this /C_day of
it s , 2012,
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BYLAW OPEN BURNING BYLAW — SCHEDULE “"A” PENALTIES

2.2 (all) Term and conditions (see section 11.b)
2.5 (a) Fail to extinguish $50.00
(b) Fail to modify as ordered $50.00
(c) Fail to follow direction of peace officer
Or fire department $75.00
3 (all) Prohibitions and Exceptions (see section 11.b)
4 (a) Fail to supervise fire $100.00
5.2 (all) Burning unauthorized material $75.00
5.3 Burning outside of permitted hours $75.00
7 (all) Fire pit regulations (see section 11.b)
9 (all) Fire ban regulations (see section 11.b)
10.1 Under-age fireworks possession, etc. $50.00
10.2 Possess fireworks without a permit  $75.00
10.3 Buy/possess fireworks w/o permit $75.00
10.4 Flammable liquid sold into non-CSA
Container $100.00
10.5 Possess flammable liquid in non-CSA
Container $75.00

All other offences not noted above will be subject to section 11.b as noted in
this bylaw.



